Cukr, bič a máslo. Budeme se brzy v obchodech prát i o čokoládu? Komentář Marka Stoniše

Marek Stoniš

Radujme se, veselme se. Evropská unie zrušila po několika desítkách let kvóty na produkci cukru. Když naše země před lety přistoupila na řízené evropské hospodářství, přežilo z několika desítek cukrovarů pouhých sedm. I ty ovšem cukr produkovaly a stále produkují, byť pod bičem evropského byrokrata, ve velkém, neb ­v Evropě je – samozřejmě kvůli kvótám na cukr – cukru nedostatek.

Ne­jsem ekonom ani prognostik, abych odhadoval, co se stane po uvolnění trhu s cukrem, ale tipoval bych, že za normálních tržních okolností by zlevnil, protože ho bude více než dosud. Což by mohlo mít příznivý vliv i na ceny odvozených výrobků – čokolád, zmrzlin, cukrovinek, limonád a bůhví, do čeho všeho se cukr ještě přidává.

3692870:article:true:true:true

Jenže v normálních tržních podmínkách bohužel nežijeme, a i když je v módě nasazovat Václavu Klausovi psí hlavu za „jeho“ politiku neviditelné ruky trhu, nikdy jsme ani nežili. Proto se nedá čekat, že by se cukr začal chovat nějak normálně tržně, prodává se totiž v celkově pokřiveném prostředí. Může se stát, že rozšíření pěstování cukrové řepy a nadprodukce cukru zasáhnou nepříznivě do nějakého jiného zemědělského odvětví, to si začne stěžovat, dostane dotace, cukru se začne dařit zase o něco hůře a bude dotován zase on.

Babiš je lhář, ANO nás vrátí do komunismu. Chce zastrašené zaměstnance holdingu, říká Kalousek

sinfin.digital