S nemocemi mocných se má zacházet vkusně. Platí to pro lid i ty mocné. Komentář Karla Steigerwalda

Karel Steigerwald

Místní politik pan Bartík z Brna vydal o zdraví prezidenta Zemana podrobnou zprávu. Opakovat ji tu nebudu, pan Bartík není lékař a přístup ke zdraví pana prezidenta nepochybně nemá. Má argumenty, že o zdraví hlavy státu máme vše vědět, zejména v době tak demokracii zatěžující, jaká je teď.

Co se zdraví předáků týče, jsou tři přístupy. Orientální, demokratický a něco mezi tím. K Orientu patří, že zdraví velmože je nejvyšším státním tajemstvím. Kdo by něco prozradil, bývá popraven. Velmož se drží zdraví jak štěnice hostitele. Má pocit, že je k vládnutí povolán a že by bez něj, kdyby, nedej bůh něco, nastala katastrofa.

Nemoc je státní tajemství. V lidu se šíří fantastické představy a zaručené informace. Dovedli to k dokonalosti v Rusku, když jeden z carů zesnul náhle a nečekaně. Aby se lid nepoplašil, začali bojaři vydávat postupně stále horší zdravotní zprávy a po půl roce nechali dávno zesnulého cara konečně umřít. I na Brežněvovi každý viděl, že už nežije, ačkoliv chodil a cosi ještě nesrozumitelně mluvil.

Zeman není nesmrtelný. Navzdory fanklubu. Komentář Zdeňka Šarapatky

sinfin.digital