Brexit změní finanční mapu Evropy. Komentář Igora Záruby

Igor Záruba

Přestěhováním sídla Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA), o který se ucházela rovněž Praha, z Londýna do Paříže začíná nová kapitola uspořádání finanční mapy Evropské unie - éra po odchodu Velké Británie ze Společenství. První pohled by mohl svádět k tomu, že se novým ústředím moci peněz stane Francie, potažmo její hlavní město. Nicméně platí, že tak jako jedna vlaštovka jaro nedělá, neudělá nové centrum ani jedna agentura. Natož EBA.

Francouzský úspěch není třeba zpochybňovat. „Je to velký den pro finanční adresu Paříž,” reagovala hned po losování v pondělí 20. listopadu předsedkyně tamní bankovní asociace (Fédération Bancaire Francaise) Marie-Anna Barbat-Lavaniová. Radost byla nadto umocněna tím, že přednost nedostal ani neoblíbený Frankfurt, ani ve finiši největší soupeř, irský Dublin.

Přesto platí, že EBA s necelými 200 zaměstnanci není v branži jak kvantitativně těžkou vahou, tak ani kvalitativním, natož výkonným měřítkem. „EBA stejně nemá moc do čeho mluvit,” utrousil jízlivě německý deník Die Welt.

Klaus ml.: Inkluzi musíme zrušit, hlasoval bych s SPD i komunisty. Problémy jsou enormní

sinfin.digital