Půjde Babiš do tepláků a dostane jeho vláda důvěru? Klíčové otázky roku 2018 pohledem Viliama Bucherta

Viliam Buchert

Přestože jsou Češi uhranuti nastávající volbou prezidenta, důležitější pro fungování země budou dvě zásadní rozhodnutí. A to, jak bude pokračovat stíhání premiéra Andreje Babiše kvůli dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo a zda jeho vláda získá v některém pokusu v příštích měsících důvěru. Jsou to svým způsobem spojené nádoby. Pokud by Babiš v obou případech uspěl, je možné, že jeho kabinety zde budou vládnout i 8 let.  

Čapí hnízdo se snaží premiér zastřít mlhou. Podobně jako ve svých nekonečných kauzách někdejší italský premiér Silvio Berlusconi se bude i Andrej Babiš ze všech sil věnovat právní bitvě v této záležitosti. Vzhledem k tomu, jak většinou pracují naše orgány v trestním řízení, může spor trvat roky. Mezitím by Babiš mohl vládnout, protože ostatní strany a zejména prezident Miloš Zeman (pokud bude opět zvolen) nebudou chtít vyhlásit předčasné volby.

Velmi závažným problémem pro Babiše ale je, že kauza ho zasahuje na nejcitlivějším místě, jaké si dokážeme představit. Obvinění v této věci totiž není jen on sám a první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, ale také dalších devět lidí, včetně manželky premiéra, Moniky Babišové. Předseda vlády proto nasadí všechny možné právní prostředky a klidně vynaloží desítky milionů korun, aby odvrátil porážku.

Dva týdny do voleb: jen třetina lidí ví, koho volit. Nelze vyloučit překvapení, říká Prokop

sinfin.digital