Babiš v něčem „maká“ až moc: Ovládl zahraniční politiku, Stropnický je mimo, Zeman má smůlu

Viliam Buchert

Andrej Babiš loni v říjnu v rozhovoru pro deník Právo tvrdil, že „premiér musí jezdit po republice, ne cestovat po zahraničí“. Přesný opak je pravdou. Babiš byl sice vydaný sněmovnou k trestnímu stíhání, je v demisi, ale v případě zahraniční politiky nasadil tempo, které u nás nemá obdoby. Zcela tím odstavil šéfa diplomacie Martina Stropnického a omezí tím i aktivity nemocného prezidenta Miloše Zemana. Jak to českým národním zájmům prospěje, jen uvidíme.

„Makať,“ to je oblíbené slovo Andreje Babiše. Když se podíváme na to, co zatím předvádí na poli zahraniční politiky, tak je až zarážející, jak rychle a s jakou dominancí se dokázal v tomto směru na naší politické scéně prosadit.

Šéfa diplomacie Stropnického odsoudil do role pouhého statisty. Podle všeho to byl od samotného počátku záměr, aby veřejnost viděla, že po mdlém Bohuslavu Sobotkovi je tady v zahraniční politice jiný „sekáč“. Vražednému tempu předsedy vlády určitě nebude stačit ani prezident Zeman, který je navíc kvůli svým zdravotním problémům s pohybem v zahraniční politice omezen.

Pohled na web Úřadu vlády překypuje tolika aktivitami v zahraničí, že je otázkou, zda Babišovi vůbec zbývá čas na řízení vlády. Ale vzhledem k tomu, že schůze kabinetu svolává na 06:30 ráno a celé své okolí tradičně „znásilňuje“ esemeskami a voláním, zřejmě i to nějak funguje.

sinfin.digital