Sjezd ČSSD: cílem je restart, ale každý ho vidí jinak. Stranu navíc přijede kočírovat Zeman. Komentář J. Štefka

Jiří Štefek

V Hradci Králové si 18. února zvolí sociální demokraté svoje nové vedení. Strana se po debaklu v loňských sněmovních volbách točí v bludném kruhu a stále hledá pevný bod, od kterého by se odrazila. O nejvyšší post se bude ucházet hned několik kandidátů, což je pro kvalitu vnitrostranické demokracie dobré znamení. Přesto se sjezd uskuteční ve stínu návštěvy prezidenta Miloše Zemana, který má zjevně se stranou své ryze osobní úmysly a záměry.

Připomeňme, že volba Hradce Králové jako místa pro sjezd ČSSD je poněkud symbolická. Právě v Hradci Králové byl před 25 lety v únoru 1993 zvolen Miloš Zeman (porazil tehdy jistého Jiřího Paroubka) do čela nově přejmenované České strany sociálně demokratické. V následujících letech pak učinil z této doposud nevýznamné a slabé opoziční strany hegemona levice a posléze i stranu vládní. V roce 2007 ji však ve zlém opustil a dodnes s ní fakticky nepodepsal „mírovou smlouvu“ se vším všudy.

Kulisy letošního sjezdu přitom budou dosti podobné těm 25 let starým. ČSSD se potácí na svém dně, stranou zmítají personální turbulence, ale i animozity a uvnitř partaje není jasno, jakým směrem by se měla dál vydat. Zda jít do vlády, nebo zůstat v opozici? Zda vadí, či už nevadí, že šéf ANO a premiér Andrej Babiš byl opakovaně vydán k trestnímu stíhání kvůli dotaci na Čapí hnízdo? Jak se chovat k Miloši Zemanovi? Ubírat se programově více doleva, nebo naopak zamířit více do středu?

Hrdě k dalšímu masakru. Chovanec kandiduje na šéfa ČSSD. Komentář Petra Holce

sinfin.digital