Středopravé strany by v senátních volbách měly postavit společné kandidáty, jinak budou jen paběrkovat

Jiří Štefek

Ačkoliv emoce po prezidentské volbě v české kotlině ještě zcela neutichly, tuzemská politická scéna už žije dalšími volbami. Letos na podzim totiž Češi budou pro změnu volit své zástupce do obecních zastupitelstev a do třetiny Senátu. Zatímco okolo těch prvních je zatím relativní klid, nadcházející klání o Senát čeří vody již nyní. Aktivnější jsou v tom zatím středopravé strany, které vidí v horní komoře jednu z posledních zátaras proti dominanci Babišova hnutí ANO a nárůstu vlivu extremistů.

Začátek této – zatím velice vlažné – předvolební kampaně vlastně odstartoval už výsledek prezidentské volby. Hlavou státu sice nadále zůstane Miloš Zeman, přesto se u uren sešla poměrně velká voličská síla, která podpořila jeho protikandidáty. A ti – jmenovitě zatím jen Marek Hilšer a Jiří Drahoš – chtějí tuto podporu přenést i do senátního klání a znovu se ucházet o hlasy voličů.

Jistě, vše je teprve na začátku, ale než se člověk naděje, je tu duben, květen či červen a to už musí mít jednotlivé strany jasno. Jisté a zřejmé je už ale v tuto chvíli to, že letošní senátní volby budou opět zřejmě jakýmsi referendem o hnutí ANO a osobě Andreje Babiše (tedy pokud se nestane nějaký zázrak a on se stáhne z vysoké vládní politiky). Všechny sněmovní středopravé strany (tedy ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN), ale i sociální demokraté vědí, že existuje-li místo, kde lze Babišovi vzdorovat a brzdit jeho mocenský apetit, je to Senát. A podle toho k tomu budou, respektive měly by přistupovat.

Záhady kolem majetku kancléře Mynáře. Rozpůjčoval a investoval desítky milionů, příjmy ale nesedí

sinfin.digital