KOMENTÁŘ: Limity Fischerovy kandidatury: Jak chce z Prahy měnit regiony a jak spojí strany?

Markéta Žižková

„Je únor a já jsem se rozhodl kandidovat do Senátu,“ pronesl dnes neúspěšný prezidentský kandidát Pavel Fischer. Zařadil se tak po bok Marka Hilšera, který totožné rozhodnutí oznámil na začátku měsíce. Navzdory rozdílným profesním dráhám je spojuje několik věcí, které ukazuje i jejich kandidatura do Senátu. Oba chtějí představovat slušnější protipól vrcholným českým politikům Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi. Shodně chtějí mazat propast mezi Prahou a regiony. Jenže i tak oba kandidují v hlavním městě. A jako mnoho dalších můžou narazit na půtky mezi stranami, které větří novou lákavou tvář.

Základní znak, který Fischera a Hilšera spojuje, představuje jejich neočekávaný úspěch ve volbách. Fischer v prvním kole prezidentského klání překročil desetiprocentní hranici a obsadil třetí místo. Do kampaně přitom vstoupil poměrně pozdě a nepředstavoval ani příliš známou tvář.

Hilšerovi se podařilo s neznámou tváří, s naprosto minimálními financemi v řádech statisíců korun a s nálepkou občanského aktivisty dosáhnout na zhruba osm procent hlasů.

REPORTÁŽ: „Energie nevyprchá“. Drahoš a trojice neúspěšných kandidátů chce pokračovat v politice

sinfin.digital