Babiš vytváří chaos, těžit z něj bude ale zase jenom on. Komentář Vratislava Dostála

Krátce po volbách pověřil prezident Miloš Zeman předsedu vítězné strany Andreje Babiše sestavením vlády. A protože hnutí ANO vyhrálo volby způsobem, který znamená jeho naprostou dominanci a zároveň vylučuje vznik vládní většiny, která by vítěze voleb obešla, začal předseda hnutí ANO hledat koaliční partnery, se kterými disponuje v dolní komoře většinou hlasů. Variant má celou řadu. Přesto vládu s důvěrou stále nemá a nejspíš ani jen tak mít nebude. Což však neznamená, že z chaosu, jehož je původcem, nebude těžit zase jenom Babiš.

Většinu Babiš může stlouct s ODS, může vzniknout vláda na půdorysu Sobotkova kabinetu, tedy koalice složená z hnutí ANO, ČSSD a lidovců. Babiš disponuje většinou také společně se sociálními demokraty a komunisty. Pokud by byl schopný vyjednávač, vládu by mohl sestavit s Piráty a lidovci, nebo s Piráty a Starosty. A pokud by mu byl ukradený obraz České republiky v zahraničí, a zároveň by usiloval o maximální odříznutí všech tradičních subjektů od moci, vládnout by mohl s podporou zcela nalevo situovaných komunistů a naopak zcela napravo situované SPD Tomia Okamury.

Za dané konstelace, v zemi s relativně vyspělou politickou kulturou, jejíž lídři znají všechna úskalí politického provozu – obzvlášť v systému, který má tendenci generovat více nebo méně roztříštěnou Poslaneckou sněmovnu a vyžaduje tedy schopnost dohody a uzavírání spojenectví – bychom od schopného politika mohli realisticky čekat, že bude mít dohodu o většině nejpozději do konce kalendářního roku.

Vyhráli jsme bitvu, budoucnost je na pět let naše, řekl Zeman na Hradě svým věrným. Pak zpívala Vondráčková a Neckář

sinfin.digital