Zoufalec týdne: Miloš Zeman. Komentář Petra Holce

Petr Holec

Je to samozřejmě ironie, jak už to v případě prezidenta Miloše Zemana bývá. Výjimečně nic neřekl a dokonce neutrousil ani žádný bonmot, a přesto je jasným zoufalcem týdne. Jednoduše proto, že Zeman rád mluví, když má mlčet, a nemluví, když nemá mlčet. Jak třeba teď, když nás Rusko obvinilo za tajemný jed novičok, s nímž někdo v Londýně málem zabil bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala i jeho dceru a přiotrávil přitom desítky nevinných lidí.

A co na to Zeman, věrný přítel Ruska a zvlášť jeho věčného prezidenta Vladimira Putina? Nic. Snad někde v Lánech za pomoci zdravotnického personálu objímá stromy nebo natáčí svůj pravidelný týdenní stand-up s Jaromírem Soukupem, jenž herecky zraje ještě líp než jeho blonďatá múza Kateřina Brožová. Přitom by žádný jiný státník neměl křičet tak naštvaně jako právě Zeman: co sedí na Hradě, nevynechá příležitost, jak strčit svou moudrou hlavu do ruské díry. A teď taková odměna. V CIA tomu tuším říkají waterboarding.

Rusko málem spustí v Británii přípravu na válku a za všechny Zemanovy služby to hodí zrovna na Česko. Na zdorovie! A to byl Zeman mezi prvními, kdo Putinovi nadšeně gratuloval už ke čtvrtému zvolení prezidentem ve volbách, v nich patří největší gratulace státní manipulaci a represi. „Náš cíl je přitom společný, budovat a prohlubovat mezi našimi zeměmi oboustranně výhodné vztahy založené na upřímnosti, vzájemném respektu a konkrétní spolupráci,“ napsal Zeman Putinovi a pozval ho do Česka. Ano, hlavně ten vzájemný respekt.

Ekonom pro INFO.CZ: Slávie bude patřit čínskému lidu, tamní vláda ale může chtít jiné investice

sinfin.digital