KOMENTÁŘ: Panuj těm, kdo se z historie nepoučili. Komise chce rozdělit Google, k čemu by to vedlo?

Reflex.cz

urza

Komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager – která se neživí tvorbou hodnot, za které by jí lidé byli ochotni dobrovolně zaplatit, takže k tomu musejí být donuceni – nemá ráda Google. Ten si na sebe naopak nejen bez problémů vydělá, protože poskytuje lidem služby, které poptávají, ale ještě navíc skrze daně živí právě i třeba paní Vestager.

Důvodem k její nevraživosti je prý tržní dominance Googlu, se kterou chce EU něco dělat. Ještě že EU žádnou dominanci nemá.

A co má být řešením? Evropská komise uvažuje nad rozdělením Googlu. Logika za tím je přibližně taková: Poskytuje-li někdo službu tak dobře, že vyhovuje skoro každému, musíme s tím něco dělat a zarazit to!

Ačkoliv rozhodně nejsem spokojen se vším, co a jak Google dělá, s pokorou uznávám, že pro většinu lidí je zjevně nejlepší volbou. Jinak by neměl žádnou tržní dominanci, neboť nikdo není nucen jeho služeb využívat.

Tohle je něco, co se rozhodně nedá říci o regulátorech (evropských či národních); jedině oni mají skutečný monopol a neustále rostoucí moc nad námi všemi.

sinfin.digital