Co bude po krachu koalice s ČSSD? Pět scénářů a každý má nějaký háček. Komentář M. Žižkové

Markéta Žižková

Ve čtvrtek večer finálně (alespoň prozatím) zkrachovalo jednání hnutí ANO o vládní koalici se sociální demokracií. Z ČSSD se už během uplynulých týdnů ozývaly kritické hlasy ke spolupráci. Na překážku byla osoba trestně stíhaného premiéra. Vedení soc. dem. se tak do poslední chvíle snažilo vyjednat scénář, který by mohlo na sobotním sjezdu předložit straníkům a doufat, že bude mít alespoň nějakou šanci na schválení ve vnitrostranickém referendu. Jak už jsem na INFO.CZ popisovali, výsledek byl velmi nejistý. Protože Andrej Babiš bude dle svých slov jediným kandidátem ANO na premiéra až do smrti, mělo na sociální demokraty zafungovat jako vějička obsazení ministerstva vnitra. Tento plán ale premiér v demisi potopil. Babiš tak stojí po několika měsících opět na začátku. Ve hře je až pět scénářů. Každý má ale nějaký svůj háček.

Scénář č. 1: Půjdeme znovu k volbám

Bezprostředně poté, co bylo ve čtvrtek ve večerních hodinách jasno, že se ANO se soc.dem. pro teď nedomluvilo, se začaly objevovat otázky, kdy se uskuteční předčasné volby. Jejich vyvolání ovšem není tak jednoduché. Prezident Miloš Zeman se proti nim rozhodně staví, navíc musí hnutí ANO předtím vyčerpat tři pokusy. A zatím se mu nepočítá ani ten druhý.

Nejrychlejší cesta tak vede přes to, že se sněmovna sama rozpustí. Potřeba je k tomu 120 hlasů. Strany hned přispěchaly s ujištěním, že ony se předčasných voleb nebojí. Na druhou stranu ale přiznávají, že ani nemají zájem, aby se konaly. Pro většinu z nich by totiž opravdu představovaly problémy.

Určité vodítko nabízí průzkumy z posledních týdnů – ovšem s klasickým rizikem, že se mohou až výrazně mýlit. Aktuální průzkum agentury Median pro Český rozhlas uvádí, že přesná polovina dotazovaných souhlasí s předčasnými volbami. Určitá ochota ze strany voličů tu tedy existuje.

Babiše to mohlo zničit, boj o policii pokračuje. Ve hře je brutální varianta, říká Petr Holec

sinfin.digital