Zeman nezklamal. Klíčová otázka zní, jestli Babiš ustojí alianci s SPD. Komentář Vratislava Dostála

Více než dvě hodiny nakonec trvala schůzka premiéra v demisi Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. A protože Zeman pravidelně po podobných konzultacích veřejnost a média ignoruje, musíme se spokojit s informacemi, které novinářům sdělil předseda zdaleka nejsilnější sněmovní strany. A podle Babiše mu prezident doporučil, aby pokračoval ve vyjednávání s komunisty a nácky. Chvilku předtím navíc prezidentův mluvčí oznámil, že se Zeman tento týden sejde nejen s Vojtěchem Filipem, ale také s Tomiem Okamurou.

Že bude Zeman vývoj tlačit právě tímto směrem, nejspíš nikoho nepřekvapí. Ostatně o této variantě hovořil veřejně několikrát. Zrovna tak bylo v posledních dnech patrné, že je to také pro Babiše a jeho hnutí ANO po krachu vyjednávání se sociální demokracií relevantní scénář. Doložit to lze na veřejných prohlášeních nejmíň dvou stávajících ministrů, tedy Dana Ťoka a Roberta Pelikána, kteří podobný projekt odmítli. Respektive řekli, že nevznikne s jejich účastí.

A podobné reakce budou nejspíš přibývat. Ať už si totiž o angažmá mnoha lidí po boku i na české poměry krajně pragmatické a v mnoha ohledech až cynické figury, jakou je bezesporu předseda hnutí ANO, myslíme cokoli, bylo by s podivem, pokud by osobnosti typu Martina Stropnického nebo Petra Vokřála mávli nad aliancí s rasistickou a xenofobní stranou rukou a hazardovali tak se svou v mnoha ohledech ještě pořád respektu hodnou pověstí. Mnoho z nich bude mít navíc už dost možná problém obhájit si nejen před sebou alianci s komunisty.

Babiš: Prezident mi doporučil pokračovat v jednání s KSČM a SPD

sinfin.digital