Sjezd KSČM: Filip má nakročeno k obhajobě v obležení neostalinistů. Komentář V. Dostála

Výsledek sobotního sjezdu KSČM je odhadnutelný ještě méně, než podobné akce ostatních politických stran. Důvod je prostý: udělat si obrázek o vnitrostranické dynamice KSČM je téměř nemožné. Ostatně komunikační možnosti subjektu, jehož členská základna má věkový průměr přes osmdesát let, jsou z povahy věci limitované. Navíc letos se o posty ve vedení strany uchází nebývalý počet kandidátů: celkem jich je přes třicet.

Přesto lze s jistou mírou opatrnosti odhadnout, jak to celé v sobotu v Nymburce dopadne: Vojtěch Filip naposledy post předsedy strany obhájí. 

Překvapení ale nelze vyloučit. Tím největším by bylo vítězství mladé europoslankyně Kateřiny Konečné v boji o předsednický post. Jakkoli by mohla do dění uvnitř v mnoha ohledech konzervativní a zpátečnické formace vnést jistou míru progresivních prvků, je už s ohledem na věkovou strukturu strany téměř vyloučené, že by ve volbě obdržela nadpoloviční většinu hlasů. Což však neznamená, že nemůže za jistých okolností uspět v boji o místopředsednické pozice.

Babiš KSČM připravil o monopol na protestní hlasy, silná ideologie jí voliče nevrátí, říká expert

sinfin.digital