KOMENTÁŘ: Když Trump stáhne vojáky ze Sýrie, bude to jako prohra v Iráku. A znovu na to dojede Evropa

Reflex.cz

Viliam Buchert

Americká armáda dokáže při nasazení všech prostředků stále porazit kohokoli na světě. Ovšem přispět pak v některých zemích k nastolení míru a demokracie se zjevně nedaří. Na mnoha místech tyto státy kolabují, nebo v nich panuje anarchie a chaos – například v Iráku, Afghánistánu či Libyi. Prezidenti Spojených států ale ve strategických chybách pokračují dál. Další nastane, když Donald Trump stáhne vojáky ze Sýrie.

Amerických vojáků je sice v Sýrii (podle oficiálních zdrojů) jen něco kolem 2000, ale kromě speciálních jednotek jsou zde poradci u ozbrojené syrské opozice a také experti navádějící bombardovací letadla, která startují ze základen v Iráku, Turecku či zemí u Perského zálivu. To pomohlo v Sýrii porazit Islámský stát a na severu a východě země zajistilo silné postavení Kurdům. Existovala u toho i tichá dohoda, že Rusové zde nebombardovali americké cíle a opačně, přestože se jedná o soupeře.

Pokud Američané úplně odejdou, bude to vítězství režimu Bašára Asada a jeho ruských a íránských spojenců, kteří zde vojensky mohutně zasahují (za přispění libanonského teroristického hnutí Hizballáh). V nesnázích se opět ocitnou i Kurdové, na které permanentně na severu Sýrie útočí turecká armáda.

Pravdu o chemickém útoku se nikdy nedozvíme. Rusům nevěříme, i kdyby nelhali, říká Pelikán

sinfin.digital