Foldyna, Okamura a Putin jsou symboly zaostalé společnosti. Knihovna Ondřeje Féra

Ondřej Fér

Zaostalý stát se bezpečně pozná podle dvou atributů. V čele má vůdce, který okázale zdůrazňuje svoje mužství. A vede války. Obliba „chlapáckých“ politiků ukazuje na primitivnost společnosti. Tak to alespoň popisuje Yuval Noah Harari ve své knize Homo deus.

„Globalizace proměnila materiální hospodářství na znalostní ekonomiku, fyzické bohatství, jaké představuje zlato, pšenice, nebo ropa, se stalo podružným,“ píše Noah Harari v knize Homo deus. Líčí v ní budoucnost člověka ve světě, ve kterém ročně víc lidí umře na cukrovku než ve válce. V roce 2012 ve válkách zahynulo 120 tisíc lidí, zločinci jich zavraždili půl milionu a 800 tisíc lidí spáchalo sebevraždu.

Harari dovozuje, že se válka stala neefektivní a proto zbytečnou. Tvrdí, že zákon džungle a zákon silnějšího už platí jenom pro státy se zaostalou ekonomikou a primitivní, nevyspělou společností. V roce 1998 napadla Rwanda sousední Kongo kvůli dolům, skrývajícím osmdesát procent světových zásob určitého kovu potřebného pro technologický průmysl. Vojenský zábor zemi vynesl nějakých 240 milionů ročně, což není málo. Přesto Čína nikdy nenapadne Spojené státy, aby se zmocnila sídel technologických gigantů jako je Apple, Google a Microsoft. Radši pro ně bude technologie vyrábět – čímž si denně přijde zhruba na tolik peněz, jako už zmíněná africká Rwanda za rok.

„Zavři vlastní lidi, ať se cizáci bojí.“ Rusko se v reakci na sankce chystá tvrdě trestat „kolaboranty“

sinfin.digital