Nová vláda bude nejhorší od sametové revoluce. Tady je 5 důvodů. Komentář Miroslava Cvrčka

Miroslav Cvrček

Rozhodnuto ještě nic není. ČSSD čeká vnitrostranické referendum o tom, zda s hnutím ANO za domluvených podmínek půjdou do koalice. Komunisté navíc začínají stupňovat své požadavky, bez kterých prý budoucí kabinet nepodpoří. Nicméně to, jak nová Babišova vláda vznikala a jaké je rozložení sil, zatím nic dobrého nevěstí. 

KSČM poprvé u moci

Vznikající koalice poprvé po sametové revoluce počítá s tím, že se v poslanecké sněmovně opře o podporu komunistů. To je samo o sobě zlom v polistopadové politice. Komunisté navíc vystrkují růžky. Šéfkomunista Vojtěch Filip deníku Právo řekl, že politické strany by měly mít právo obsazovat funkce ve státních podnicích. Svůj názor obalil tvrzením o tom, že mu nejde o místa, ale o princip. No jistě, podniky by komunisté měli obsadit z principu.

Navíc KSČM v reakci na návrh koaliční smlouvy vzkázalo premiérovi Andreji Babišovi, že vládu nepodpoří, pokud bude usilovat o posílení zahraničních vojenských misí se zjevnou narážkou na spolupráci v rámci NATO a s Američany. To sice od komunistů nezní nijak překvapivě a dalo by se to obejít, ale ten vzkaz je mnohem silnější, než se na první pohled zdá. Pokud ANO a ČSSD na formální i skutečnou parlamentní spolupráci s komunisty přistoupí, bude mít KSČM na českou zahraniční politiku velký vliv.

Ladí se vláda: ČSSD nebude uzavírat dohodu s komunisty, podporu má zajistit ANO, říká Netolický

sinfin.digital