Důchodová reforma je v Babišově „komunistům programově nejbližší“ vládě na prvním místě. Držte si peněženky. Komentář J. Bendové

Reflex.cz

Jana Bendová

Důchodová reforma je v programu vznikající vlády zmíněná na prvním místě. To je chvályhodné. Týká se každého. Ale jaká bude, pokud ji stvoří populisté z ANO se socialisty a komunisty? Napoví slova vládního adepta Miroslava Pocheho z ČSSD: „Programové prohlášení je výrazně socialistické. Nedokážu si představit, že by mohla vzniknout komunistům programově bližší vláda.“ Jasná předzvěst věcí příštích.

Důchodová reforma je zaklínadlo snad každé vlády za uplynulá desetiletí. Je to logické. Seniorů přibývá a penzi už pobírají podle statistik v průměru pětadvacet let – ženy déle než muži. Společnost stárne a to znamená, že potřebuje čím dál víc prostředků na důchody, na zdravotní péči, na sociální servis.

Už jsme to slyšeli mnohokrát: peníze na penze budou chybět, mladí musí zapomenout, že se o ně stát na stará kolena kompletně postará. Penzijní koláč se zkrátka musí krájet na stále více kousků. Starobních důchodců je dnes kolem dva a půl milionu a výdaje na jejich penze dlouhodobě převyšují příjmy z odvedeného pojistného (stát vyplácí ještě téměř půl milionu invalidních a pozůstalostních důchodů).

Loni se sice systém dostal do přebytku, ale bylo to poprvé po osmi letech a jen díky velmi vysoké zaměstnanosti a růstu výdělků, z nichž se penze platí. V předchozích letech se schodek blížil až k padesáti miliardám, které stát pokaždé musel dosypat z jiné daňové kapsy.

Kardinál Duka: Menšiny tu vytvářejí totalitu, to si netroufli ani nacisté, jsme v nejhlubší krizi

sinfin.digital