KOMENTÁŘ: Jsme politici, obstruujeme! Blokáda sněmovny není novinka, běžně to ale dělá opozice

Parlamentní obstrukce patří k demokratické politice asi tak stejně, jako stávky, demonstrace, happeningy nebo jiné projevy občanské neposlušnosti. Nové je ale po dnešku to, že k obstrukci přistoupila vznikající koalice, a nikoli - jako doposud vždy - menšinová opozice. Pokud si ale pravicoví politici stěžují, že jim hnutí ANO a spol. znemožnilo vystoupit k novičoku, měli by vzít v potaz, že to byli právě oni, kdo se tady o hojné využívání obstrukčních metod zasadil. A důsledně vzato, kdyby se jich dneska do sněmovny dostavilo víc, mohlo se postupovat v běžných mantinelech. Poslanců na to mají dostatek.

Sněmovna je usnášeníschopná, pokud je přihlášeno nejméně 67 poslanců. ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Piráti jich přitom v součtu disponují sedmdesáti. Ve sněmovně jich ale dneska ráno bylo nejdřív 34, následně 39. 

Otázka zní: pokud považují zmíněné parlamentní formace téma novičok za tak zásadní, že k němu svolávají mimořádnou schůzi sněmovny, proč se dostaví jen asi polovina jejich poslanců? Pokud si pak stěžují na manévr, který jim znemožnil o tématu jednat, jak zamýšlely, neusvědčují ze všeho nejvíc samy sebe z žalostné disciplíny a bídné docházky? Něco na tom bude.

Farský: Je tady 300 tisíc nezákonných exekucí. Už teď vím, že jich stovky až tisíce zrušíme

sinfin.digital