Zoufalec týdne: Piráti. Komentář Petra Holce

Petr Holec

Pusťte nás na ně, slibovali ve volbách Piráti. Tak jsme – nebo přesněji jistí voliči – na ně kluky pustili a začíná být velká legrace. Místopředseda Sněmovny a ústavně nejvyšší pirát Vojtěch Pikal, ten mladý muž v kousavém saku a roláku, prohlásil o českých válečných letcích, že „v zásadě jen plnili rozkazy“. Jeho kolega Tomáš Vymazal si zase v malostranském poslaneckém bytě zatopil počítačem, s nímž těžil kryptoměny. A šéf toho všeho Ivan Bartoš, nyní jeden z nejpopulárnějších politiků v zemi…

Toho si nechám až na konec. Začněme Pikalem, „extrémně chytrým klukem (jak jim pak sakra ve Sněmovně Andrej Babiš nemá říkat kluci, když si tak říkají sami?), co je na tom hůř se sociální inteligencí“, jak ho hezky popsal jeho partajní kolega Mikuláš Ferjenčík. Programátor Pikal občas působí jako sfinga, jíž netrápí žádné přízemní věci, protože má hlavu plnou nul a jedniček. Takže když měl coby místopředseda Sněmovny, za což mu platíme 135 tisíc korun měsíčně, zkontrolovat aspoň jména nominovaných na státní vyznamenání, nejspíš u toho hrál nějakou počítačovou hru.

Mezi nominanty tak zůstal i normalizační básník a novinář Karel Sýs, jehož za normalizace ocenili už komunisti, a proto by jeho vyškrtnutí nemuselo nikoho extra urazit. „Kontroloval jsem si osobnosti, které připravovaly násilný puč, válečné letce, co v zásadě jen plnili rozkazy, údajné rasisty, gestapácké donašeče, dětský básničkář mě nenapadl,“ vysvětlil to Pikal upřímně na Facebooku. V podstatě se tak přidal k prezidentu Miloši Zemanovi; i jeho omluvy bývají ještě horší než to, za co se omlouvá.

Pirátský poslanec přešvihl ve služebním bytě účet za elektřinu. Důvod? Těžil kryptoměny, byla mu zima

sinfin.digital