Zdanit církevní náhrady ani nelze, politici to vědí. Stát na komunistické zlodějině (ne)slušně vydělal. Komentář Jany Bendové

Reflex.cz

Jana Bendová

Je to vypočítavé, arogantní a přes ústavní soud takové porušení smluv a právních závazků jistě neprojde. Přesto je zdanění církevních restitucí, přesněji peněžních náhrad za nevrácený majetek, opět na politickém stole. Žádný div, když se moci ujímají komunisté – ti s legitimací i ti s jejich mentalitou – spolu s populisty.

Komunisté zdaněním restitucí podmínili toleranci Babišova kabinetu. Krádeže cizího majetku i nerespektování práva mají v krvi. Oni lidstvu přece nabízejí lepší „opium“ než církve. Jejich návrh už poslanci ostatně projednávají.

Babišovo ANO a ČSSD se zdaněním souhlasí. Pan Babiš potřebuje podporu pro svou druhou vládu a nějaké ty bodíky u veřejnosti odkojené četbou Jiráska a Vávrovými filmy se také hodí. Pan Faltýnek v televizi propočte aktuální ceny lesní a zemědělské půdy za metr čtvereční, řekne s výrazem experta, že církve dostaly moc, a dodatečné daně by se státnímu rozpočtu hodily pro seniory a nemocné. Kdo by takovému svádění odolal?! Co na tom, že jeho šéf, jeden z nejbohatších lidí v zemi, saje z veřejných rozpočtů stamiliony až miliardy, které by se státu určitě také hodily.

A sociální demokraté? Ti proti vracení církevního majetku vystupovali vždy. Nijak jim při tom protirestitučním horlení nepřekáželo, že se soudili, až si vysoudili vlastní kdysi zkonfiskovaný majetek, lukrativní Lidový dům v centru Prahy.

Jsem všechno, co Češi nenávidí. Počítám s tím, že mě můžou zavraždit, říká kněz Tomáš Halík

sinfin.digital