Česko by mělo podpořit americkou základnu v Polsku. Komentář Jakuba Jandy

Jakub Janda

Polská vláda navrhuje Trumpově administrativě, aby Američané umístili stálou vojenskou základnu na polském území. Polsko, motivované obavou z ruské agrese, také nabízí dvě miliardy dolarů na provoz takové základny. Nabídka krytí nákladů v takové výši navazuje na volání amerického prezidenta, jenž důrazně a oprávněně kritizuje evropské spojence, kteří dostatečně neplní své závazky ve výdajích na obranu a očekávají, že je americký obranný deštník bude chránit.

Vzhledem k pokračující ruské agresi ve východní Evropě je polský návrh logický jak z vojenského, tak geopolitického hlediska. Stálá americká vojenská přítomnost, která by doplnila již existující rotující alianční síly v Polsku a baltských republikách, by byla jasným posílením bezpečnosti tohoto regionu a odstrašením proti potenciální ruské agresi.

V dalších letech můžeme očekávat další pnutí mezi Berlínem a Washingtonem ať už kvůli stavbě rusko-německého plynovodu Nord Stream 2, americkému odchodu z íránské jaderné dohody, nebo tlaku v obchodní oblasti. Německý anti-amerikanismus se rapidně zvyšuje a snaha o umístění stálé americké základy na polské území je tedy logický geopolitický krok, který by posílil americké angažmá v evropských záležitostech. Americko-polské vztahy byly vždy velmi hluboké, a pokud některá východoevropská země ve Washingtonu skutečně rezonuje, je to Polsko. Varšava je dnes jediná vojenská mocnost v našem regionu, která jednoznačně chápe ruskou hrozbu. Z tohoto pohledu je pro Česko jednoznačné, že toto posilování obrany našeho regionu v Polsku je potřeba podpořit. 

Krok strategické důležitosti 

Kritici tohoto kroku argumentují, že by došlo k faktickému zrušení dohody mezi NATO a Ruskem z roku 1997, kdy se spojenci s Moskvou domluvili, že neumístí stálé základny na východoevropském území. Realita ruské agrese proti nealiančním státům ve východní Evropě a systematický ruský tlak zejména na baltské státy však jasně ukazuje, že Rusko podobné dohody s NATO systematicky porušuje, a proto pro alianci nedává smysl, aby je dále považovala za platné. Změnila se totiž základní podmínka – „předvídatelné bezpečnostní prostředí“. Historie jednání s Moskvou ukazuje, že jediné, co Rusko dokáže skutečně zastavit, je odstrašení relevantní silou, což by zvýšená alianční přítomnost na území členských států NATO podpořila. Dnešní Putinův režim bude protestovat proti jakémukoliv navyšování odolnosti a bojeschopnosti aliančních států. 

REPORTÁŽ: Nuda a nekonečně čekání na vytoužené dokumenty. Jak se žije v migrantům v Itálii?

sinfin.digital