Zoufalec týdne: Tomio Okamura. Komentář Petra Holce

Petr Holec

Tak už je konečně venku zpráva ministerstva vnitra o extremismu v Česku. Není žádným velkým překvapením: kromě jiného se v ní dočtete, že agendu a rétoriku českých extrémistů převzal extrémista jménem Tomio Okamura a jeho SPD. Jen se mu ale na rozdíl od Tomáše Vandase a podobných sympaťáků oficiálně neříká extrémista, i když někdy mluví ještě extrémněji.

Okamura by měl vlastně slavit. Kromě sushi bych mu doporučil intimnější modlitbu směrem k Mekce a nějaký dobrý kebab, poslední dobou jeho nejoblíbenější jídlo. Už několik let utrácí nemalé peníze za vlastní reklamu, v níž se nás snaží přesvědčit, abychom bděli a venčili vepře u mešit, co tu nemáme. Skoro jako by zprávu vnitra sponzoroval. A vidíte: když teď i ministerstvo v podstatě veřejně řekne, že Okamura není žádný „pitomio“ a všechno to myslí fakt vážně, tak ve vzduchu znovu visí žaloba.

Tu „Tomíček“ zvažuje, protože se prý SPD někdo snaží poškodit. „Zmíněná zpráva o extremismu, tak jak byla zpracovaná a schválená ministerstvem vnitra, je ve vztahu k SPD součástí politického boje a ministerstvo vnitra v této zprávě otevřeně zpochybňuje politickou svobodu. Hnutí SPD příslušnou zprávu a okolnosti úniku informací bude konzultovat pro případnou možnost podání žaloby,“ uvedlo hnutí „zabrušovačů“ a „vybrušovačů“ v prohlášení.

Cabada: SPD má rasistické a xenofobní výroky. Problémy má i KSČM, je ale domestikovanější

sinfin.digital