Rusové mají otevřená vrátka do nové české vlády. Glosa Karla Steigerwalda

Karel Steigerwald

Čeští komunisti dělají často stejnou politiku jako Putin. Je to sice nepochopitelné, protože Putin už není komunista, nýbrž autokrat s oligarchy za zády, ale je to tak. Asi jim v hlavách vykvetlo příslovečné Kollárovo vlastenecké blouznění „…k velikému přichyl tomu tam se dubisku, jež vzdoruje zhoubným dosaváde časům…“, které s marxismem má asi tolik společného, co Filip sám.

Pro hlasování o důvěře (a nadále) dal Babišově nové vládě řadu podmínek, jaké by dal české vládě i Putin, kdyby nad ní jako kdysi Rusové přímo panovali. Podmínky se týkají naší pozice v NATO a ve společenství západoevropských států a zahraničních vojenských expedicí, vše z hlediska ruských mocenských zájmů. Později může Filip přihodit další, pokud Putin přitvrdí, v pečlivém pozoru je pořád.

Konstrukce nové české vlády je velkým úspěchem Putinovy zahraniční politiky, ať už se o něj zasloužil on, nebo čeští politici. KSČM, Putinova pátá kolona v ČR, na straně jedné, prezidentova afinita k Putinovi, ne-li přímo obdiv, na straně druhé, a navíc apatie veřejnosti, tak je zahraničně politická pozice nové vlády vykolíkovaná.

sinfin.digital