Proč Babiš vyhraje volby? Komentář Bohumila Pečinky

Bohumil Pečinka

Andrej Babiš v uplynulých dvou dnech ukázal, proč vyhraje příští sněmovní volby. Má obrovskou chuť je vyhrát a je kvůli ní schopen – byť možná jen vnějškově – uznat své chyby.

Nejdříve nechal zrušit oficiální „udavačský web“ zaměřený na kontrolu účtenek v restauracích. Uznal tím, že stránky, které s takovou pompou zavedla jemu podřízená Finanční správa, byly od počátku špatným projektem. Jen věcně: systém EET má v sobě zabudovanou vyhledávací činnost. Když má restaurace denní obrat sto tisíc korun a jsou tam pravidelná storna ve výši čtyřiceti tisíc, oznámí to systém úředníkům a na restauraci přijde finanční kontrola tak jako tak.

Nicméně v jakési horlivosti zavedla Finanční správa ještě práskací web, kam mohli lidé anonymně hlásit, že v té a té restauraci nedostali účtenku. Po dvou týdnech bylo jasné, že všechno se zvrhlo do osobní msty a konkurenčního boje. Navíc tím, jak počty udání rostly, chyběli i lidé, kteří by byli schopni je všechna řešit. Jako by byla rehabilitována stará protektorátně-komunistická mentalita „udej svého souseda“. Když situace začala být neúnosná, Babiš prostě ohlásil, že web vypíná. Tečka.

Babišovi zbývá jediná možnost, jak se zbavit majetku. Musí nalézt vhodného správce. Bude to někdo z rodiny?

sinfin.digital