Češi jsou rasisti. Opravdu? Komentář Alexandry Udženija

Alexandra Udženija

Většina z nás asi zaznamenala nedávná slova nizozemského ministra zahraničí Stefa Bloka, který řekl, že východní Evropa uprchlíky odmítá a kdyby se nějaký přestěhoval třeba do Prahy, stejně by ho prý místní zbili. Poukazoval tím na neochotu zemí východní Evropy přijímat uprchlíky. No nevím, taková myšlenka mi přijde absurdní a vyvěrá z čiré nevědomosti. Za poslední dekádu u nás nedošlo k téměř žádnému útoku na cizince. Nebudu ani nijak zvlášť připomínat, že posledním útokem spjatým s cizinci bylo naopak surové napadení číšníka v centru Prahy právě ze strany party turistů z Nizozemí. Ale budiž.

Jenže tento názor, že Češi nechtějí přijímat uprchlíky, protože jsou rasisté, zaznívá poměrně často. A to hlavně z úst části české politické reprezentace, některých neziskových organizací a různých radikálních levicových spolků. Zásadně s takovým tvrzením nesouhlasím. A vysvětlím proč.

Naše společnost se totiž staví naprosto bezproblémově k migraci z Ukrajiny nebo ze Slovenska. Asijské komunity se u nás také dlouhodobě těší oblibě. Když je to přirozené, pozvolné a nejsou to lidé z kultury s totálně odlišnými hodnotami, bez problému se začlení mezi ostatní. A nikdo si toho vlastně ani nevšímá.

Když ministerstvo vnitra odmítlo udělit politický azyl pronásledovaným čínským křesťanům, zvedla se u nás nebývalá vlna solidarity. V 90. letech jsme zcela dobrovolně přijali tisíce lidí z bývalé Jugoslávie. Odmítám tedy tvrzení, že by Česká republika byla totálně uzavřená a netolerantní společnost.

REPORTÁŽ: Středoškoláky EU zajímá. Informace ale dohledávají na síti, kde je bombardují fake news

sinfin.digital