Co udělat s rozpočtovým přebytkem? Utrácení nedává smysl. Komentář Lukáše Kovandy

Lukáš Kovanda

České veřejné finance jsou jedny z nejzdravějších v Evropské unii. Dnes (9. 1.) to potvrdila čísla Českého statistického úřadu k celkovému dluhu a saldu hospodaření vládních institucí ve třetím čtvrtletí loňského roku. Saldo je kladné, 2,16 procenta HDP, zatímco celkový dluh pod 40 procenty HDP, přesněji 38,73 procenta. To jsou výborné výsledky. Přebytkovým hospodařením a zároveň dluhem pod hranicí 40 procent HDP se totiž aktuálně mohou v EU chlubit kromě ČR už jen Lucembursko, Bulharsko, Estonsko a Lotyšsko. 

Politici, kteří v reakci na loňský rekordní rozpočtový přebytek, hned přiběhli s nápady, jak tento přebytek zase rychle rozfofrovat, výše uvedená čísla jisté využijí k obhajobě svého předvolebního utrácení. Máme přece poměrně zdravé finance, tak proč přebytek používat na snižování státního dluhu? Raději jej proinvestujme! Chyba lávky. Nemají pravdu. Ze tří základních důvodů.

Zaprvé, žádný přebytek fakticky neexistuje. Oněch 60 miliard se nikde jen tak nepovaluje. Fakticky už se o tolik dluh ČR snížil, jelikož si vláda o tolik méně na finančních trzích půjčila.

Co rozhodne příští volby? Ve hře je i rozpočet

sinfin.digital