Levné byty, vyšší mzdy nebo doprava zdarma? Každý už dlužíme přes 166 tisíc. Komentář Jany Bendové

Jana Bendová

Držte si peněženky, socialistický mejdan je v plné parádě. ČSSD se pokouší zachránit volební kůži rozdáváním peněz (samozřejmě, nikoli vlastních). Její politici jsou nevýrazní, procenta popularity jakbysmet, utrácení „pro lidi“ je posledním stéblem, kterého se strana chytá. Nezapomínejme však, že jsme zadlužená země.

Sociální demokraté mají přerozdělování peněz od bohatších k chudším v popisu práce. Jsou však v úzkých, minulé zásluhy jim i s vděčnými voliči vyfoukl pod nosem Andrej Babiš. Zkusí to tedy ještě jednou – chtějí „rozdat, přidat a zvýšit“ ještě víc.

Jen namátkou. Navrhují spolu s odbory zvýšit minimální mzdu až na polovinu předloňské průměrné mzdy, v roce 2020 by to tedy mělo 17 400 korun. Zaplatí to pochopitelně firmy – ať už na to mají či nemají – nikoli politici, kteří to nařídí. Ekonom David Marek uvedl, že v Evropě by to byla nejvyšší hodnota a na světě je tento poměr vyšší jen v Kolumbii a na Novém Zélandu. Ať si každý politik, který pro takové zvyšování bude hlasovat, založí vlastní firmu a předvede se. Ale bez dotací, prosím!

Opět ruku v ruce s odboráři trvají na dalším, tentokrát plošném desetiprocentním zvýšení platových tarifů veřejných zaměstnanců, učitelům pak patnáctiprocentním. Prý ušetří propouštěním úředníků. Vážně? Jejich předchozí vláda nabírala, tahle bude propouštět? Zlaté oči! Ve veřejné sféře pracuje přes 634 tisíc zaměstnanců a mnozí patřili k tradičním voličům ČSSD.

Spolu s Babišovým hnutím také rekordně zvyšují penze. Dva a půl milionu důchodců si má přijít na dalších devět stovek ke své penzi. Historický přídavek bude stát ročně dvaatřicet miliard navíc k současným čtyřem stovkám miliard, které stát penzistům posílá. Kdo by si troufl říci, že přilepšení seniorům nepřeje?! Jenže co až večírek hospodářského růstu skončí? Dnešní závazky zůstanou. Lidí nad 65 let navíc přibývá, dnes je jich pětina, za deset let to bude už čtvrtina obyvatel republiky.

sinfin.digital