Komentář: Umíme řešit jen maličkosti? Zátah na diplomky a kadeřníky, velké problémy zůstávají

Markéta Žižková

Léto se pomalu chýlí ke konci. Můžeme tedy začít hodnotit, jak se politici a média vypořádali s tzv. okurkovou sezónou. Zažili jsme zátah na diplomové práce nebo kauzu kadeřníka jezdícího služební limuzínou manželky-hejtmanky. I před návratem politiků do parlamentních lavic ale platí jedno: velké problémy zůstávají. Není jasné, kdo povede ministerstvo zahraničí. Nikam se neposunula ani otázka trestně stíhaného premiéra nebo problematičnost podpory ze strany komunistů. Jako bychom se uměli zaměřit jen na marginality.

Česká politika byla velmi „živá“ až do poloviny července, kdy získala vláda Andreje Babiše na druhý pokus a po dlouhých měsících vyjednávání důvěru sněmovny. Místo toho, aby začala podle své vlastní terminologie makat, odstartovalo pronásledování nečestných ministrů, kteří ve svých diplomových pracích více či méně opisovali.

Jako první přišla o místo v čele ministerstva spravedlnosti obdivovatelka Andreje Babiše Taťána Malá (ANO). Chvilku trvalo, než pochopila, že její situace je natolik nedůstojná, že ztratila podporu šéfa hnutí ANO. Nakonec ale odstoupila.

Zemanovo mlčení k srpnu? Pokud by tak uvažoval Havel, nemohl by promluvit nikdy, říká Jiří Pehe

sinfin.digital