Katalánsko se posouvá k násilí. Otázkou je jen, kdy vypukne. Komentář Marka Hudemy

Marek Hudema

Blíží se občanská válka nebo minimálně velké nepokoje, varovala mě před pár měsíci jedna španělská politoložka. Snaha části Katalánců o nezávislost na Španělsku se neobejde bez násilí, tvrdila. Aktuální oslavy ročního výročí referenda o nezávislosti regionu naznačují, že dost možná měla pravdu.

Nejde přitom jen o to, že v pondělí bylo radikálními zastánci nezávislosti zraněno před katalánským parlamentem více než třicet policistů. Nebo o to, že zastánci nezávislosti zablokovali v dopravní špičce několik silnic a také nádraží v Gironě severně od Barcelony, katalánského hlavního města. Nebo že se do ulic Barcelony v pondělí večer vydalo podle velmi střízlivých údajů 180 tisíc lidí a pochodovali za nezávislost.

Je to samozřejmě důležité, protože to ukazuje přetrvávající ochotu zastánců katalánské nezávislosti nechat se zmobilizovat (a to dokonce i k násilným akcím). Předně to ale vypovídá o tom, že „staří“ zastánci katalánské nezávislosti, kteří byli proti násilí, ztratili vliv a nastoupila nová skupina separatistických vůdců, která už se podobných praktik tolik neštítí. Zatímco bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont, toho času v exilu, násilí proti policistům odsoudil, stejně jako jeho vicepremiér Oriol Junqueras, který je ve španělském vězení, současný katalánský premiér Quim Torra už nebyl tak rezolutní.

Rok od referenda v Katalánsku opět roste napětí. Během střetů separatistů s policisty bylo 24 lidí zraněno

sinfin.digital