Čína tajně zničila vlastního šéfa Interpolu: Měl ukázat, jak je skvělá. Místo toho sám padl na dno

Marek Hudema

Těžko hledat lepší ilustraci pro rčení střelit se do vlastní nohy, než je příběh Meng Chung-weje. Když nastoupil před dvěma lety do funkce šéfa mezinárodní policejní organizace Interpol, mělo to získat na mezinárodním poli respekt pro čínský soudní a policejní systém. Zkrátka ukázat světu, že nová Čína je jiná a lze k ní přistupovat bez předsudků. Že už nejde o neprůhlednou mašinérii rozhodující podle přání svých často úplatných stranických šéfů. Ukázal se ale pravý opak.

Čínské ministerstvo státní bezpečnosti, jmenovitě Národní kontrolní komise, teď oznámila, že Meng Chung-wej je vyšetřován kvůli „korupci“ a „porušení“ práva. Měl tím navíc „vážně ohrozit“ vládnoucí komunistickou stranu a policii.

Z čeho přesně je obviněn policista, který měl jako „pan čistý“ reprezentovat na mezinárodním poli Čínu, není jasné. Spekuluje se o tom, že šlo protežování firem při státních zakázkách na čínském ministerstvu veřejné bezpečnosti. Zatím to ani není tak důležité. Zda je skutečně vinen, totiž bledne ve srovnání s tím, jakým způsobem byl zadržen a kdo ho vyšetřuje.

Meng Chung-wej nejprve najednou na konci minulého měsíce zmizel. Odcestoval do Číny a slehla se po něm zem. Nic nevěděli ani v „jeho“ Interpolu a manželka následně spustila poplach, že se její muž nehlásí. V poslední zprávě jí poslal emotikon – obrázek s nožem – což značilo, že mu hrozí nebezpečí. Čínské úřady na dotazy ohledně jeho pobytu neodpovídaly, tamní tisk mlčel.  

Mezitím francouzské úřady, kde ústředí organizace sídlí, začaly situaci vyšetřovat. Pak do Interpolu překvapivě dorazila jeho rezignace, ovšem opět bez vysvětlení. Na dotazy novinářů nikdo v Pekingu neodpovídal, protože byly zrovna svátky. A teprve dnes, v pondělí 8. října se objevila na webu čínského ministerstva zpráva, že je obviněn.

Babiš je vůči pražskému ANO zvláštně destruktivní, Stuchlík může zamířit do vlády, říká Pečinka

sinfin.digital