Pokrytectví Babiše a Vokřála: brněnské kmotry vrátilo do hry právě ANO. Komentář V. Dostála

Pokud zástupci hnutí ANO hovoří o brněnském podrazu kmotrů, naposledy tak učinil včera Andrej Babiš v OVM a Petr Vokřál na sociálních sítích, je potřeba jim připomenout, že to byl právě Vokřál, kdo těsně po volbách fatálně chyboval. Protože pokud tak šermuje rizikem návratu pochybných struktur k moci, je s podivem, že ihned po sečtení volebních výsledků neučinil vše pro to, aby – byť v okleštěné podobě – pokračovala minulá koalice i v následujícím volebním období. Navzdory propadu Žít Brno, Zelených a TOP 09 totiž zbylé tři strany bývalé koalice, tedy hnutí ANO, KDU-ČSL a Piráti, disponují i v současném zastupitelstvu pohodlnou většinou dvaatřiceti hlasů z pětapadesáti.

Andrej Babiš a Petr Vokřál se tedy usvědčují z pokrytectví. Bylo to hnutí ANO, kdo nepochopitelně, a hlavně zbytečně, vrátilo ODS do hry. Namísto toho, aby po volbách Vokřál jako jednoznačný vítěz ihned oslovil lídry lidovců a Pirátů s nabídkou, kterou by nešlo odmítnout, a především s tím, že je potřeba dokončit, co minulá koalice započala, přizval k vyjednávacímu stolu ODS – tedy přesně tu stranu, jejíž struktury teď tak vehementně kritizuje. A nejen to: nepochopitelně dal košem Pirátům. A aby toho nebylo málo, přestože disponují hnutí ANO s ODS v zastupitelstvu většinou, Vokřál kývl na rozšíření koalice nejen o lidovce, ale také o sociální demokraty.

V daný moment se tak dobrovolně ocitl v obklíčení „starých struktur“, jejichž diskreditace ho před čtyřmi lety vynesla do primátorského křesla. A těm záhy došlo, že ho vlastně nepotřebují. Stačilo jim nabídnout Pirátům víc, než jim nabízelo hnutí ANO, což v danou chvíli nebyl zas tak velký problém. Vokřál je totiž den předtím de facto vykopl.

Návrat kmotrů v Brně? Slyšet to od megakmotra Babiše je úsměvné, říká lídr Pirátů Koláčný

sinfin.digital