(Ne)odpovědní odborníci: Převratné zázraky v Praze nečekejme. Komentář Alexandry Udženija

Alexandra Udženija

Máme téměř měsíc od komunálních voleb a rodící se pražská koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu začíná pomalu představovat svůj program. Nedělá to sice standardně veřejným představením programu a jeho obhajobou, ale skrze „nenápadné“ uniky dokumentů do novin, nebo samostatnými tiskovkami či rozhovory. Nicméně těch nestandardních kroků této aktivistické koalice je tolik, že je to spíše dokreslení než překvapení. Kdo by čekal nějaké převratné zázraky, tak bude nutně zklamán. V Praze se z klíčových dopravních staveb nepostaví nic. Akorát se zavede pár dalších placených funkcí a všude přibydou cyklostezky, po kterých nikdo nejezdí.

Útěk před odpovědností

Asi nejviditelnější politickou „zvláštností“ je pro mě chování dvou lídrů koaličních stran, Jiřího Pospíšila a Jana Čižinského. Když Pirátská strana trvala na tom, že budoucím primátorem Prahy se stane jejich kandidát Zdeněk Hřib, oznámili oba pánové konec svým primátorským ambicím a odůvodnili to snahou o co nejhladší vznik nové magistrátní koalice. To je jistě velkorysé.

Nicméně málokdo by už čekal, že nebudou chtít splnit, co svým voličům a koneckonců i všem Pražanům slibovali – tedy že osobně budou podílet na správě města. Jak Jiří Pospíšil, tak Jan Čižinský totiž oznámili, že neusednou v Radě hlavního města Prahy. Jeden odchází zpět do Bruselu a druhý na radnici Prahy 7 a zároveň zůstává poslancem. Jejich krok se sice snažili vysvětlit jako snahu o posílení autority primátora, nicméně já budu nazývat věci pravými jmény. Je to prachsprostý úprk před odpovědností.

Spolupráce s nováčky na magistrátu se nebojím, mosty jsou priorita, říká Richter

sinfin.digital