Národní zájmy jako nutná podmínka přežití. Komentář Alexandry Udženija

Alexandra Udženija

Minulý týden jsem se na Náměstí Míru zúčastnila akce ke Dni válečných veteránů. Zamýšlím se nad činy těch statečných mužů a žen, kteří zasvětili službě vlasti to nejcennější co člověk má, tedy vlastní život. Víme vůbec, proč do konfliktů naše vojáky a experty posíláme a co tím, jako Česká republika, sledujeme? Máme vůbec jasně definované národní zájmy?

Globální pakt o migraci není náš národní zájem

Poslední dobou v médiích rezonuje postoj našeho státu k tzv. Globálnímu paktu OSN o migraci. Není to tak dávno, co ho tehdy dočasně pověřený ministr zahraničí a zároveň předseda ČSSD, pan Hamáček, nadšeně obhajoval s tím, že jeho přijetím nám vlastně nic nehrozí. Ve stejném duchu ho při své nástupnické řeči obhajoval i současný ministr zahraničí, pan Petříček, rovněž z ČSSD. ODS byla od začátku jednoznačně proti.

Důvodů bylo vícero, ale mezi ty hlavní patřil nesouhlas s tím, jak dokument stírá rozdíly mezi legálními a nelegálními migranty, snahou učinit z migrace základní lidské právo či jasně identifikovatelným záměrem sebrat rozhodování o migrační politice z výlučné pravomoci suverénních, národních států. V současné době to vypadá, že někteří členové vlády otočili a Česká republika globální pak OSN o migraci nepřijme, stejně jako další země. Je ovšem zarážející, že se názory jednotlivých členů vlády na tak zásadní dokument a na tak zásadní hodnoty z něho vyplývající, poměrně dost výrazně liší.

100-10-1 aneb Jít vlastní cestou. Komentář Alexandry Udženija

sinfin.digital