Havloidi a demožumpa aneb jak se vlastenci snaží, aby lepšolidi vyhráli. Komentář Anety Černé

Aneta Černá

Triko Ortel, placka SPD a vlajka. Tak by mohl vypadat startovací balíček pro české vlastence vhodný na demonstrace i chvíle sváteční. Samozvané obránce českých hodnot ale zásadním způsobem od ostatních odlišuje i prvek patrný okamžitě i na sociálních sítích – kromě vlajky u jména a vysoké školy života i nová forma jazyka vyžívající se v co nejbizarnějších složeninách.

Demožumpa, muslofil a europrasečina. Někdy se zdá, že se příznivci extrémní pravice předhánějí v tom, kdo přijde s nějakým novým pojmenováním. Princip je přitom jednoduchý. Jedna část slova musí představovat Evropskou unii, Václava Havla, sluníčko, muslimy nebo neomarxisty a další odpůrce starých dobrých pořádků. Pomyslnou nepřátelskou předponu pak doplňuje pejorativní kořen – žumpa, hnůj, trus, hujer, -ser nebo –fil. Obě části pak stačí k sobě pokládat jako kostky domina. Mimochodem, takové vlastenecké domino by mohlo mít na Vánoce velký úspěch. Nemají ho už náhodou v SPD e-shopu?

Jak Jirásek zapomněl na lepšolidi

Proč ale ta snaha vrazit veškerý význam do jednoho dlouhého krkolomného slova? Trochu to připomíná skutečné vlastence dob národního obrození, které ve svých knihách zmiňuje i Alois Jirásek. Kdo by mohl zapomenout na čistonosoplenu, knihovtipníka či sestromuže.

Snahou tehdejších buditelů bylo ovšem především jazykové odtržení od němčiny a vytvoření svébytné slovní zásoby. To současní samozvaní vlastenci se chtějí odlišit především od svých názorových odpůrců, kterým říkají „lepšolidi“. Toto pojmenování by mimochodem mohlo s klidem kandidovat na slovo roku.

Na jeho propagaci už pilně pracuje několik agitátorů. Například ředitel televize Barrandov Jaromír Soukup jej používá neúnavně téměř v každém svém pořadu. Tedy několikrát denně. V pondělním vysílání Týdne podle Jaromíra Soukupa slovo lepšolidi vyslovil dokonce třináctkrát.

Jak byli Němci zase o krok před námi

Mezi další významné propagátory se pak řadí také hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který si ovšem v poslední době především v souvislosti s protesty 17. listopadu oblíbil slovo fašismus. To by ovšem v soutěži o slovo roku mělo šanci především ve 30. letech, a ačkoli se málem stalo podle ankety online slovníku Merriam-Webster nejhledanějším heslem roku 2016, je už trochu za zenitem. Propagaci slova lepšolidi také výrazně napomáhají alternativní a „jediné pravdivé“ weby Parlamentní listy i Sputnik. Ve svých komentářích se termínem ohání i Václav Klaus mladší nebo Petr Hampl.

Němci jsou ale opět o krok před námi. Slovo Gutmensch, které může být synonymem českého lepšolidi, vyhrálo u západních sousedů anketu už v roce 2015. Bohužel pro vlastence šlo o žebříček nejurážlivějších slov daného roku Unwort des Jahres.

sinfin.digital