Konec výmluv, stavební řízení lze zrychlit. Komentář Martina Kupky

Info.cz

Protože se problematika územního plánování a stavebního řízení bezprostředně dotýká měst a obcí, přinesla doba před komunálními volbami kromě jiného také několik strhujících vystoupení na toto téma. Slyšeli jsme, jak je třeba zjednodušit stavební zákon, jak je třeba ho napsat zcela znovu, ale také že to nejspíš ve zbytku volebního období poslanecké sněmovny nejde stihnout.

Pravdou je, že půjde o složitou změnu, která zabere spoustu práce a času, a je prakticky nemožné, že by se nový zákon dal napsat z poslanecké lavice, bez možnosti využít odborný a hlavně legislativní aparát ministerstev. Ale vláda by měla úředníkům uložit, aby na novém zákoně začali pracovat a kontrolovat je při tom. Konec výmluv!

Co by ale z poslaneckých lavic zvládnout šlo, je dílčí změna současného stavebního zákona směrem k elektronizaci, která by mohla územní i stavební řízení zrychlit, zlevnit a usnadnit život jak stavebníkům a projektantům, tak i úředníkům. Proto jsem ve výboru pro veřejnou správu inicioval vznik pracovní skupiny, která by se měla hned začít zabývat tím, co všechno je možné v nynějším stavebním zákoně upravit co nejjednodušší novelou tak, aby nebylo nutné se všemi dokumenty chodit na stavební úřad, a naopak bylo možné je předat pomocí digitálních technologií z domova.

Jeden stavební úřad pro celou Prahu je nutný, průtahy jsou nekonečné, říká muž, který má šéfovat územnímu rozvoji

sinfin.digital