Putin bude v oslabování Ukrajiny nerušeně pokračovat. Západ jí pomoci nechce a nemůže. Komentář V. Bucherta

Viliam Buchert

Vladimir Putin velmi dobře ví, že Západ (Spojené státy, NATO a EU) bude vždy podporovat Ukrajinu, protože je to jeho nevyhnutelná volba ve strategickém soupeření s Ruskem. Jak je ale zřejmé, zůstane především u silných slov, výzvy ukrajinského prezidenta Petro Porošenka k vojenským činům, zůstanou nevyslyšeny. Západ se sice tváří bojovně, ale nechává celé roky Putina, aby Ukrajinu postupně oslaboval a destruoval. Nic se na tom nezmění ani do budoucna.

Ruský prezident Vladimir Putin už dosáhl v případě Ukrajiny několik důležitých vítězství. Současný spor o volnou námořní plavbu Azovským mořem, je pouze dalším pokračováním, ve kterém Ukrajinci nemohou nijak uspět. Za nějaký čas Putin zadržené ukrajinské lodě i námořníky velkopansky propustí, ale podmínky v Azovském moři si pak bude navždy diktovat Rusko. Je to vidět i z toho, jak dokázal Putin postupně okleštit Ukrajinu ze všech možných stran.

V roce 2014 nechal Putin anektovat Krym. Západ zuřil (a pořád zuří), ale ve skutečnosti neměl vůbec žádné možnosti, jak tomu zbránit. Bohužel má v tomto případě pravdu prezident Miloš Zeman, který v říjnu 2017 označil v Parlamentním shromáždění Rady Evropy ruskou anexi Krymu za „fait accompli“, tedy hotovou záležitost. Jistě, byl to další „ruský zločin“, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat. Jakékoli sankce a tlak na Moskvu na tom nic nezmění.

Rusko to prostě dělá šikovně. Na Česko stačí stovka trollů, hrají na národní mýty, říká Foltýn

sinfin.digital