Čím hůř, tím líp. Video se synem nejvíc pomáhá Babišovi. Komentář Petra Holce

Petr Holec

Když vypukla kauza tajně pořízeného videa s jeho synem, vzkázal premiér a šéf ANO Andrej Babiš opozici, že takhle se ho určitě nezbaví. Budete mě muset porazit v demokratických volbách, řekl doslova. Teď jeho slova podpořil volební model agentury Kantar CZ dělaný pro Českou televizi během poslední kauzy: zatímco ANO podle něj od října posílilo o 5 procentních bodů na 32,5 procenta, je většina ostatních sněmovních stran na hranici pětiprocentní volitelnosti.

Ze Sněmovny by znovu vypadli TOP 09 i lidovci, pro které by to ostatně nebyla premiéra ani v praxi. SPD, STAN, ČSSD i KSČM se drží mezi 5-6 procenty, i ony tedy stojí v rámci statistické chyby jednou nohou mimo Sněmovnu. Na 19 procent naopak posílili Piráti a na 16 procent ODS; tyhle dvě strany, které si vzájemně kradou voliče a poslaly do předpeklí TOP 09, teď zhruba dají dohromady stejně hlasů, jako drží samo ANO, proti kterému se nejvíc vymezují.

Jenže kdyby případné předčasné volby dopadly v duchu posledního volebního modelu, zbyl by na ně jako možný koaliční partner nejspíš jen STAN. Hnutí kolem Petra Gazdíka si z vlastního volebního opojení v komunálních volbách v roce 2014 začalo říkat „žádaná nevěsta“, nakonec se z něj ale po několika rozvodech a námluvách ze zoufalství s jinými stranami stala spíš malá prodejná holka.

Zjištění Evropské komise a Babišův střet zájmů: nic nového, premiéra to neohrozí, míní experti

sinfin.digital