Sleduj snílka Feriho... A neuvidíš nic! Komentář Petra Holce

Petr Holec

Je to podle mě nejlepší politický vtip poslední doby, trumfne i bonmoty prezidenta Miloše Zemana a kvality Tomia Okamury. Server Politico zařadil poslance TOP 09 Dominika Feriho do žebříčku 28 osobností z 28 zemí, které bychom podle něj měli sledovat v roce 2019, protože můžou v nadcházejících letech změnit tvář své země nebo celé Evropské unie. Vsadím se, že tím Politico nejvíc zaskočilo samotného Feriho.

Kromě vlastního PR Feri v politice ještě nic neudělal a navíc je členem strany v kómatu – a už je z něj jeden z předních politických „snílků“ Evropy! „Feri není jen nejmladším zákonodárcem v historii své země. Je také prvním tmavé pleti - a to nápadně. Feri, který byl od 18 let radním ve svém domovském městě Teplice, loni snadno získal křeslo v parlamentu, ačkoli byl poslední na kandidátce své středopravicové strany TOP 09,“ zdůvodnil server svůj výběr.

Ano, to všechno je určitě pravda. Taky je to ale bohužel všechno. Feri je nejmladším a taky prvním poslancem tmavé pleti, což jistě může mít politicky symbolickou hodnotu. A zvlášť v Česku, kde mladí na politiku kašlou a tmavá pleť není úplně populární. Jenže nic z toho Feri nevyužil, nic extra kolem sebe neformuje.

Šéf projektu Politico Stephan Faris řekl, že zvolené osobnosti jsou v žebříčku ne kvůli „síle svého úřadu“, ale díky způsobu, jakým formují své země a Evropskou unii.

Islámský radikalismus v Česku: Policisté obvinili mladíka z přípravy bombového útoku

sinfin.digital