Kde brát na důchody? Není to taková věda, politici ale rádi straší a reformují. Komentář M. Lébla

Miroslav Lébl

Opět nám začala sezona ekonomického strašení nad neudržitelností penzijního systému, kterak z důchodců po půlstoletí placení si pojištění budou žebráci, pokud se něco pořádného neudělá. Hlavně aby to byla pořádná a velká reforma…

Následuje klasická písnička o ideálním fondovém systému. Ten patří mezi klasické teoretické finanční i pravicové dogma, ale v reálném světě nemá příliš praktického uplatnění. Kromě ekonomických důvodů je zcela mimo náš společenský rámec. Pokud by měl tento systém plně fungovat, bude jen jeho zavádění trvat 50 let, a bylo by žádoucí, aby pak byl alespoň několik století v provozu. To není reálné v zemi, kterou (přinejlepším) ob generaci obsadí Němci nebo Rusové, a jejíž obyvatelé si i při relativní prosperitě ve svobodných volbách opakovaně volí komunisty, fašisty a jiné obskurní skupinky. Je jasné, jak by se zachovaly k systému, ve kterém by ležely biliony korun. Koneckonců viděli jsme to i v nedávných rozpadech sotva nabíhajících systémů v Polsku a Maďarsku.

Je jasné, že odborným ekonomickým kruhům by se ztráta fondového systému příčila, neboť pracují v drtivé většině pro banky a investiční společnosti, pro které by jeho existence znamenala potenciál 100 miliard ročně na poplatcích. A to samozřejmě nevyvolá objektivitu.

Uhlová, Rychlíková, Prokop: Pokud nevyřešíme exekuce, můžeme to jako společnost zabalit

sinfin.digital