Střet zájmů? Babiš by měl o dotace přijít z jiného důvodu. Komentář Petra Havla

Petr Havel

Ačkoli se na první pohled týká verdikt Evropského parlamentu o „zastavení“ dotací pro společnost Agrofert z důvodu střetu zájmů majitele této společnosti a zároveň premiéra ČR Andreje Babiše jen této osoby a jen tohoto koncernu, jde ve skutečnosti o mnohem víc. Oním „víc“ jsou přitom dva zcela obecné principy - jednak, zdali mají nárok na zemědělské dotace i kapitálově a vlivově silné firmy, které tím odčerpávají podpory slabším, menším, ale s místem podnikání mnohem více spjatým sedlákům, a jednak, kde v zemědělství začíná a končí střet zájmů.

I když se u nás soustředíme především na onen střet zájmů, který Andrej Babiš dovedl k dokonalosti i díky vlastnictví celé řady vlivných médií, je minimálně v zemědělství důležitější spíše filosofie přístupu k dotacím pro „velké“ a „malé“.

Nejprve ale v první rovině střetu zájmů. I když to platí obecně, specielně v zemědělství, v němž pracují zhruba dvě procenta populace EU, je zcela běžné, že se vysocí státní úředníci, náměstci ministrů, ministři samotní, zaměstnanci generálního ředitelství zemědělství (DG Agri), ba i samotní zemědělští eurokomisaři rekrutují ze zemědělského prostředí.

sinfin.digital