Zoufalec týdne: Václav Havel. Komentář Petra Holce

ČTK

Petr Holec

luš

Chudák Václav Havel. Tohle si náš první polistopadový demokratický prezident fakt nezasloužil! Politik spíš proti své vůli a rozený dramatik a ironik, jemuž možná později dělala dobře moc, určitě ale ne okázalá pompa, se jistě musel několikrát otočit v rakvi, když viděl, jak sovětstky pompézní mu jeho příznivci přichystali pohřeb. A teď pro změnu v hrobě, když viděl, kdo všechno a jak mu vzdal k sedmému výročí úmrtí hold.

Začnu obvyklými podezřelými. „Na Pražském hradě se během 100 let české státnosti vystřídalo 11 prezidentů. Jen dva z nich byli demokraté a opravdoví muži: Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel,“ řekla dokumentaristka Olga Sommerová. Fakt? Filmaři se rádi nechávají unést sami sebou a Sommerová se možná nechala unést tím, že Masaryk s Havlem měli nemálo společného: oba vynesly na Hrad výjimečné historické chvíle, což je vždy nebezpečné. Oba si kolem sebe budovali vlastní alternativní centrum moci. A oba taky hojně vládli filozoficky a orálně, tedy slovy.

Snad proto jim tolik lidí v podhradí hůř rozumělo. Zajímavé taky je, jak si na Havla začala najednou vzpomínat ODS, která s ním kdysi nejvíc bojovala o podobu polistopadové politické i socioekonomické transformace. Ano, k šéfovi Senátu Jaroslavu Kuberovi tak nějak i patří, že v den výročí Havlovy smrti položil k jeho hrobu květiny, snad mají společný určitý „politický punk“. Když se ale na Havlův politický odkaz začali upřímně odvolávat i „konzervativní“ hoši z ODS v Praze 10, začal jsem se obávat o jeho klidný odpočinek.

Kolaps D1 je symbol, že země ani dneska zas tak nevzkvétá. STAN to může změnit, věří Rakušan

sinfin.digital