Zoufalec týdne: Zdeněk Hřib. Komentář Petra Holce

Petr Holec

To nám ten nový rok s novou pražskou koalicí pěkně začal. I díky výročí „sametové revoluce“ Praha konečně zažila důstojný ohňostroj, který nepřipomínal turistickou petardovou show, co vás zbaví prstů, a pražský primátor Zdeněk Hřib z Pirátů ho hned odsoudil kvůli ceně 1,7 milionu korun. Ano, Praha už zažila lacinější ohňostroje, to ale zažila i byty. Na druhou stranu, když už v hlavním městě nedokážeme dostavět ani vnitřní a vnější dopravní okruh, proč si neudělat radost aspoň slušným ohňostrojem?

Praha letos utratí téměř 80 miliard korun a ohňostroj trvá pouhých jedenáct minut. Chléb a hry, říkali tomu Římani. Navíc ho zatím Pražané včetně politiků chválili, což je dost unikátní. A samozřejmě i problém. Letošní ohňostroj totiž připravila ještě předchozí pražská vláda a současná koalice na něm jen demonstruje svůj oportunismus, zatím jediný program, kde táhne za jeden provaz.

Koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu, po nichž v čase psaní tohoto článku už nezbývají ani webové stránky (že by po těch všech slibech z billboardů nezbylo ani na placení domény?) na to šla celkem prostě: když ohňostroj dopadne špatně, hodí ho na předchozí vedení. A když dopadne dobře, hodí ho na něj taky a očerní ho sama. Skvělá taktika, jíž se nejen v NATO říká „přátelská“ palba do vlastních řad.

VIDEO: Prahu ozářil tradiční novoroční ohňostroj. Jeho tématem byla svoboda a sametová revoluce

sinfin.digital