Rozpočty Babišovy vlády? Cesta do slepé uličky žití na úkor budoucnosti. Komentář Martina Maňáka

Vládní hospodaření za rok 2018 skončilo v přebytku 2,9 miliard korun. Je možné to chápat jako pozitivní překvapení vzhledem k tomu, že si vláda na minulý rok nechala schválit padesátimiliardový deficit? Nebo jako signál, že se někdo při přípravě rozpočtu pořádně seknul? Navzdory dosaženému přebytku je výsledek především důkazem nevyužité příležitosti k nastartování systémových změn pro přežití v horších časech.

Je to teprve podruhé od časů klausovsko-kočárníkovského řízení státní kasy, kdy se české vládě podařilo hospodařit s přebytkem státního rozpočtu. Připomeňme, že Klausova vláda dosáhla v roce 1995 (tedy téměř 10 let před vstupem ČR do EU) rozpočtového přebytku 7,2 miliardy Kč (přičemž celkové příjmy ČR tehdy činily „pouhých“ 440 miliard Kč).

Od té doby se vládní nakládání s veřejnými prostředky postupně řítilo do propasti až k prvnímu překonání magické hranice stomiliardového deficitu v roce 2003 za vlády Vladimíra Špidly (ČSSD). Ten byl později, jak to někdy chodívá, za své působení „odměněn“ lukrativním postem eurokomisaře…

Lepenovce povede do voleb neokoukaný mladík z pařížského předměstí. Kdo je Jordan Bardella?

sinfin.digital