Břešťan: Třicet let od revoluce zůstává jánošíkovským spasitelem populista Babiš

Robert Břešťan

Hlídacípes.org

Slovo populismus se s ohledem na výsledky nejrůznějších voleb skloňuje ve světě i v České republice již pravidelně. Lze si jej snadno ztotožnit s konkrétními tvářemi. V USA Trump, v Maďarsku Orbán, v Česku Babiš, Okamura, Zeman…

Časy politiků a političek typu „železné lady“, která věděla, že zodpovědný politik musí přijímat i nepopulární rozhodnutí, prostě proto, že jsou nezbytná, a chovala se podle toho, jsou pryč.

Moderní politik má od marketingových expertů naordinováno, že musí být vnímavý k tomu, jak „běžní lidé“ myslí, i k tomu, jak se asi tak cítí, a jít tak pověstnému štěstíčku naproti.

Lepšolidi z kavárny

Populisté se například opakovaně, rádi a hlasitě vymezují proti elitám. Zjevné je to i na tuzemské politické scéně, kde se to hemží slovy o pražské kavárně, intelektuálech, co nevědí, co je lopata, o zpovykaných elitách, mediokracii a lepšolidech.

„Jde o to, jak spojit lidi, kteří mají dost odlišné názory. Se Zemanem například souhlasí ve všem jenom minimum lidí, on je ale dokáže spojovat právě skrze odpor vůči „elitám“. Proto například zkonstruoval pojem „pražská kavárna“. Politici jako Trump nebo Zeman na této polarizaci vydělávají a stabilizují svou podporu,“ vysvětluje sociolog agentury Median Daniel Prokop.

Jsme srábkové jako za komunismu, lidi to hoděj Babišovi a víc se nezajímaj, říká Michal Prokop

sinfin.digital