Komentář: Státní regulace realitek. Nebezpečný pokus o překročení Rubikonu tržní ekonomiky

Na dveře klepe další zbytečné glajchšaltování trhu, tentokrát v segmentu realitních kanceláří a realitních makléřů. V důsledku připravované státní regulace „realitek“ hrozí nejenom zdražení služeb, ale i zaplevelení legislativy dalšími zbytečnými paragrafy, jejichž snahou je přetvářet k obrazu státnímu tržní segment, jenž z pohledu spotřebitelů standardně funguje a přináší zákazníkům to, co poptávají.

Babišova ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová připravila zákon o realitním zprostředkování, který zpřísňuje podmínky pro realitní kanceláře a jejich makléře. Těm by pro působení v branži již neměla stačit volná živnost, jako je tomu dnes. Museli by složitě získávat živnost vázanou, která by byla podmíněna adekvátním vzděláním nebo praxí.

V poslední době začínají zákazníci obcházet zaběhané realitky tím, že si nemovitosti mezi sebou prodávají sami, bez „odborné pomoci“. A funguje to. Zřejmě i v tom je zakopaný pes, který si u dotyčného ministerstva vyštěkal nový zákon, respektive návrh, jenž vstupuje do schvalovacího procesu.

Strejček: Další referendum dokončí rozvrat, Brusel byl knokautován a Britové toho nevyužili

sinfin.digital