Kotrbatý: Kopání do báboviček přesáhlo meze. Spory amerických politiků pocítíme i my

Adam Kotrbatý

Když jste ve čtvrtek večer zabrousili na web takřka jakéhokoli předního amerického média nebo zapnuli tamní televizní stanice, nemohli jste se vyhnout dalšímu „skandálnímu“ kroku prezidenta Donalda Trumpa. Kvůli rozpočtové krizi zatrhl své oponentce, demokratické šéfce Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové plánovanou zahraniční cestu. Během pár minut z toho bylo hlavní téma. Z následného pohoršování se paradoxně vyšel nejlépe právě Trump. A nejhůře? Amerika a my ostatní.

Trump v krátkém dopise Pelosiové napsal, že kvůli shutdownu, který už trvá rekordní 28. den, musí odložit její cestu do Bruselu, Egypta a Afghánistánu. „Ve světle 800 tisíc skvělých amerických pracovníků, kteří nedostávají zaplaceno, si jsem jistý, že budete souhlasit,“ uvedl prezident a dodal, že pokud by chtěla letět komerčními lety namísto armádního letadla, může.

Je vcelku jasné, o co Trumpovi šlo a že s 800 tisíci neplacenými federálními zaměstnanci má jeho krok ve skutečnosti jen máloco společného. Pelosiová zkrátka dostala oplaceno stejnou mincí. O den dřív totiž požádala Trumpa, zda by nemohl kvůli shutdownu odložit plánovaný výroční projev o stavu unie. Trump pak jen okopíroval její rétoriku včetně provokativní věty na závěr. Ta v případě Pelosiové představovala pošťouchnutí, že si Trump může projev přednášet z Oválné pracovny, bude-li chtít.

„Vzhledem ke krizi vás musím s lítostí informovat, že vaše cesta do Bruselu, Egypta a Afghánistánu byla odložena. Tuto sedmidenní exkurzi můžeme do programu znovu zařadit, až bude krize za námi.“

sinfin.digital