Horáková visela i za tvoje selfíčka aneb výuka historie 2.0. Komentář A. Černé

Aneta Černá

Mladí neznají dějiny. Klasická výtka věkové skupiny čtyřicet plus se ve veřejném prostoru objevuje periodicky při každém větším výročí. Někteří tvrdí, že je to nestravitelností školní látky a tlakem na neustálé memorování bez kontextu, který není dnešním studentům nijak blízký. Je ale cestou ven označování Jana Palacha za cool kida, který shořel za statusy na fejsíčku?

Na vlně připomínek upálení Jana Palacha se tento týden svezl kde kdo. Tajmlajny plnily svíčky, fotografie i citáty 20letého studenta historie, který před 50 lety obětoval svůj život proto, aby vybudil lidi z letargie, do které začali upadat po srpnové sovětské okupaci. Do piety se zapojila i ministryně financí Alena Schillerová, která se ve středu vyfotila rozesmátá přímo nad Palachovým hrobem. Proč sílu odkazu mladého bojovníka nevyužít, řekl si  zřejmě i šéf firmy na kondomy Primeros a pověsil na zeď na svém facebooku apel cílený na mladé.

„Honza byl cool kid, veselej kluk a rváč. Shořel i za Tebe a Tvoje free statusy na fejsíčku? Zvedni zadek a pojď do kina. Jako bonus dostaneš Primeros tričko, když nám pošleš do PM fotku s lístkem.“ Status doplňovala fotka bývalé kliniky v Legerově ulici, kde Palach zemřel a na jejíž fasádě visí podobizny Palacha a umučeného faráře Josefa Toufara, který zde podlehl zraněním po trýznivých výsleších. Už tak odlehčený status doplňují obrázky srdce, trička a broskve, která má představovat zadek, který by měli mlaďoši zvedat. Shořel Jan Palach jen za statusy, nebo i za emotikony?

Komunismus je lék, tvrdí knížka pro děti. A jakou chorobu léčí nacismus? Komentář Anety Černé

sinfin.digital