Maňák: Nemocenská se kvůli zrušení karenční doby stala ještě tvrdším bičem na podnikatele

Nemocenské kormidlo se rukou zákonodárců opět přehouplo ve prospěch „pracujících“. Sněmovna totiž zrušila tzv. karenční dobu. Od července tak lidé budou dostávat nemocenskou i za první tři dny marodění. Dnes během prvních 3 dnů nemoci nemají na nemocenskou nárok. Jistou logiku měl přitom současný stav a má ji paradoxně i stav budoucí. Trvalým problémem nemocenského pojištění je fakt, že si jeho organizaci přivlastnil stát, který vše mění a organizuje dle okamžitých politických nálad a mocenských vrtochů vlád.

Je podstatné uvést, že zaměstnancům platí nemocenskou do 14. dne nemoci zaměstnavatel ze svých zisků. Teprve při delším churavění začnou nemocnému chodit peníze „od státu“, tedy z pojistného, které na tento účel zaměstnanci povinně odvádějí.

Samostatnou kapitolou jsou živnostníci. Ti se do nemocenského pojištění mohou zapojit dobrovolně s tím, že dostávají „za nemoc“ peníze až od 15. dne. Není divu, že „nemocensky“ pojištěných živnostníků není mnoho. Živnostník musí pracovat, nikoliv marodit.

Český právní expert „zavařil“ Rakousku. Jde o miliardy a volno pro všechny

sinfin.digital