Novotný: Tálibán nepřišel z pekla, stejně jako Islámský stát. Jsou to lidé, se kterými se mluví

Pavel Novotný

Celý svět četl příběhy o bigotnosti stoupenců afghánského Tálibánu, kteří ponižovali ženy a uvěznili je za zdmi domů, zakázali hudbu, televizi i dívčí školy. Teď s tím samým Tálibánem jednají Američané jako s rovnoprávným partnerem a zřejmě už dohodli mír. To už Tálibové a všichni ti islamističtí extremisté nejsou ďáblovi synovci? Ne, nejsou a nikdy nebyli. Tedy jistě ne všichni bez výjimky. Jednání s proklínaným hnutím je zkrátka realitou. Na druhou stranu: Neznamená to, že zapomeneme, kdo je kdo.

Píše se rok 2014. Jsme na okraji iráckého Irbílu a několik desítek kilometrů odsud řádí samozvaný Islámský stát (IS). Dům proslulého kurdského komentátora Híwy Osmana je plný návštěvníků, hovorný publicista si na české novináře přesto našel čas. A když vypráví o IS, vypůjčil si název klasického westernu „Hodný, zlý a ošklivý“.

Do poslední kategorie podle něj patří sadističtí vrazi, frustrovaní nešťastníci a bizarní spasitelé, kteří se do Levanty – širší oblasti na východ od Středozemního moře – sjeli z celé planety budovat utopii a páchat zvěrstva ve jménu zmíněné teroristické organizace. Ti z pochopitelných důvodů přitahovali média. Další – ti „zlí“ – se skrze IS drali zpět k moci a mstili se šíitům. V čele IS totiž působili četní sunnitští důstojníci svrženého iráckého diktátora Saddáma Husajna, kteří se v koránu vyznali stejně (špatně) jako průměrný Čech v bibli. A nakonec ti „dobří“, třeba obyvatelé měst, která ozbrojenci obsadili. „Dobří“ často neměli na výběr a z existenčních důvodů si s IS zadali. Zklamala je vlastní země jménem Irák, kde počínaje americkou invazí (2003) až donedávna dominovali šíité.

Opěvovaný ruský protiletadlový systém Pancir neobstál, Izraelci jej ničili jako na střelnici

sinfin.digital